Katt i nöd (vad gör man om man hittar en nödställd katt)

Hjälp en nödställd katt

Tyvärr är det inte ovanligt att man som privatperson hittar eller kommer i kontakt med en hemlös katt som till synes saknar hem och ägare. Här kommer en liten vägledning till dig vad du ska göra i ett sådant läge.

Är katten mager och hungrig är det första du gör förstås att ge mat och vatten. Tänk dock på att ge en utsvulten katt mat i mycket små portioner och inte allt för fet mat. Det kan innebära en för stor belastning på kattens lever att äta för mycket mat på en gång efter att den varit utsvulten. Kontakta en veterinär om du är orolig för kattens hälsa och för att få rådgivning om hur du bäst tar hand om katten. Eventuellt behöver du behandla henne eller honom mot parasiter såsom inälvsmask, loppor eller löss. Preparat för det finner du på apoteken.

Det första som många gör då de hittat en katt är att kontakta sitt närmsta katthem. Det kan vara bra för att matcha katten med eventuella efterlysningar som kommit in till katthemmen men i övrigt finns det många saker som du som privatperson kan göra först för att avlasta de ideellt arbetande katthemmen eftersom de alla redan är överbelastade:

  • Anmäl katten till polisen som upphittad. Kanske är det någon som saknar sin katt som anmält detta till polisen. Du kan också få hjälp att spåra kattens ägare om den är id-märkt. En annan poäng med att kontakta polismyndigheten är att göra dem uppmärksamma på det enorma problemet med hemlösa katter.
  • Annonsera efter kattens ägare genom lappar i olika butiker, hos veterinären och på offentliga lokaler. Sätt in annonser i lokaltidningen, på sidor på nätet, t ex upphittat.se, osv.
  • Sätt på katten ett halsband med en hylsa på, där du lägger en lapp där du textar ditt telefonnummer samt en förfrågan om det är någons katt, eller om ni är flera som ser till katten. Är katten någons eller om någon annan känner till kattens öde kommer du alldeles säkert bli kontaktad och kanske kommer du komma närmre sanningen kring kattens historia.
  • Ta reda på om katten är märkt. Katter kan vara märkta antingen med en tatuering i örat eller med microchip i nacken. Chipet kan läsas av hos veterinär eller polis. En märkt katts ägare finns ofta registrerad hos Sverak eller SKK.
  • Om inget av det här ger något resultat, fundera på om du eller någon du känner kan ta hand om katten. Katthemmen är tyvärr ofta överfulla och de hemlösa katterna är allas vårt ansvar! Ofta kan du som privatperson som bara har uppdrag att hitta hem åt just denna katten finna ett hem snabbare än katthemmen, som har så många andra individers öde på sitt bord. Ta dock gärna hjälp av katthemmen för att utforma ett kontrakt som du kan skriva med den nya ägaren eller för att få kunskap om vad du bör ställa för krav på det nya hemmet. Tänk på att alla katthem är helt ideella och drivs av eldsjälar som jobbar med behövande katter på sin fritid. Gör allt du kan för att avlasta dem och stötta deras verksamhet.
  • Försök själv hitta ett hem. Gör hittekatten till en angelägenhet för hela din bekantskapskrets! Alltid är det någon som känner någon som tänkt skaffa katt. Ta bilder på katten och annonsera.
  • Ta katten till veterinär för hälsoundersökning, vaccinering och chipkoll. Allra viktigast är att okastrerade katter blir kastrerade. Hjälp till veterinärkostnader för skadade, hemlösa djur går att söka från Chickas Minnesfond (Djurens Rätt), och många katthem hjälper gärna till att betala kastreringen.
  • Lämna inte katten till veterinär eller polis om du inte får löfte om att katten inte kommer avlivas och endast om du fortsätter följa upp vad som händer med katten. En del veterinärer och djursjukhus har som policy att ge vård åt hemlösa, skadade katter, men om ingen ägare står att finna efter en viss tid avlivas katten ändå. Andra kliniker avlivar hemlösa katter. Polisen har inget långsiktigt arbete för hemlösa katter. Ofta hamnar katten på en av de kennlar, hundpensionat eller dylikt som polisen har avtal med. Där får katten stanna i två veckor i väntan på adoption eller på att ägaren ska dyka upp. Sällan lägger man ner något större arbete på att det ska ske. Inträffar inte något av detta avlivas katten. Det är viktigt att komma ihåg att polisen arbetar med omhändertagande, inte djurskydd.