Hitta hem till en hemlös katt

Här berättar Djurhemmet Tigerharen om hur du kan hitta hem till en hemlös katt eller katt som behöver omplaceras från ett befintligt hem:

De allra flesta samtal och mail som kommer till oss på djurhemmet handlar om katter som söker nytt hem. Ibland är det mycket hårt utsatta katter utan någon som helst trygghet i världen, utan någon som bryr sig om dom men allt för ofta är det familjekatter som av skäl som allergi, förändrade familjesituationer, osv måste omplaceras. Även om vi önskar att vi kunde hjälpa alla så är det inte fallet, och vi tvingas ständigt prioritera och väljer då alltid de katter som inte har någon människa som bryr sig om dem och som lever under extremt svåra förhållanden. Vi vill därför dela med oss av vår kunskap och våra erfarenheter för att hjälpa er att hjälpa de katter som kanske inte får plats hos oss! Eftersom vi och alla andra katthem har ansvar för och letar hem åt väldigt många katter så går det oftast fortare för privatpersoner om de på egen hand letar efter nytt hem åt den aktuella katten än om vi ska leta hem åt den plus alla de andra som vi redan söker hem till.

Nästan alltid när vi kontaktas om en omplaceringskatt så omnämns avlivning som alternativ. Vi anser att avlivning aldrig är en lösning på ett problem med en hemlös katt eller katt som inte kan vara kvar i sitt hem! Att en gång ta hand om, köpa eller skaffa en katt innebär att man tar ett oerhört stort ansvar för en annan individs liv. Att ta livet ifrån denna individ är inte att ta det ansvaret! Försök att tänka på hur det skulle vara att resonera på samma sätt om en människa och överför sedan de tankarna på ett djur. För oss är det ingen skillnad, rätten till liv är oavsett vem det är!

En vanlig orsak till omplacering av katt är allergi eller astma. För det första bör man alltid testa sig för pälsdjursallergi innan man skaffar djur om man misstänker att man kan ha allergi eller om man aldrig levt tätt inpå pälsdjur förut. Ett enkelt test på vårdcentralen kan bespara både katt och människor många problem. Numera kan man även testa sig för de vanligaste allergierna på vissa apotek. Också om man misstänker att man blivit allergisk mot sin lilla familjemedlem så bör man göra ett allergitest för att fastställa eller utesluta att det är just katten man är allergisk mot! Om allergi är fastställd eller något annat skäl gör att du måste hitta ett nytt hem åt din katt, försök med detta innan du kontaktar ett djurhem:

  • Börja med att prata med dina vänner, bekanta, arbetskollegor och släktingar. Sätt upp en lapp i fikarummet på jobbet, informera på en mailinglista om du är med på en sådan, prata med alla du känner och be dom i sin tur prata med dina bekanta. Ibland har man ett större nätverk än man kan tro och snart sprider sig kanske ringarna på vattnet! Skapa event på Facebook och låt alla veta att det finns en liten katt som söker hem.
  • Sätt in en annons i dagstidningen eller om det finns ett lokalt annonsblad där du bor. Därigenom når du många människor och djurvänner.
  • Sätt upp rivlappar med information om katten och med ditt telefonnummer. Att sätta dit en fin bild på katten ökar chanserna att hitta hem till katten avsevärt. Sätt upp lapparna i zooaffärer, hos veterinären, i mataffären, i olika butiker, på biblioteket, osv.
  • Skicka lappar till dina vänner i andra städer eller ge lapparna till kompisar som bor i andra delar av din stad så att ni når ut till så många som möjligt!
  • Genom att prata med veterinärer kan du få napp! Olika veterinärer har väldigt olika inställning till omplaceringar men om du har tur får du tag på en av dem med stort kontaktnät och som gärna ställer upp och hjälper till med omplaceringar!
  • Ring till uppfödare av katter. Ofta har dom ett stort nätverk och har kontakt med människor som vill ta hand om katter även om dom inte är rasrena eller av samma ras som uppfödningen själva ägnar sig åt. Uppfödare hittar du i telefonkatalogen, på internet eller genom att prata med din zoobutik, veterinär eller dylikt. Genom att göra uppfödare uppmärksamma på mängden hemlösa katter och katter som söker hem kan man även ge dem en tankeställare om det verkligen behövs födas upp ännu fler katter till en redan överbefolkad värld av katter.
  • Annonsera på internet. Genom att skriva så personligt och beskrivande som möjligt och lägga ut bilder på din katt så ökar dina chanser att få napp. En bra och seriös sida för detta är www.katt.nu men sök efter andra annonssidor eller forum så hittar du säkert något lämpligt. På katt.nu finns också länkar till andra sidor (och även till uppfödare och veterinärer så att du kan följa tipsen ovan).
  • Tänk igenom vilka behov din katt har och försök hitta ett hem som tillgodoser dem. Är den tillexempel utekatt så leta efter ett hem där den får fortsätta vara det! Annars är risken stor att du snart får omplacera katten på nytt på grund av att den är deprimerad eller missnöjd med inomhuslivet.

Hoppas du lyckas med hjälp av våra tips och råd! Försök att engagera så många som möjligt i jakten på nytt hem, flera kontaktnät tillsammans ökar möjligheten att hitta det perfekta hemmet!

Hittar du hem åt en katt så får du gärna kontakta oss för råd om hur man bedömer och godkänner det nya hemmet, vilka krav du bör ställa på det samt för att ta del av de punkter som ingår i vårt kontrakt och som alla våra nya adoptörer ska godkänna och skriver under.

Läs mer om situationen på katthemmen:
www.kattvarnet.nu/vemskaomplacera.htm

Djurhemmet Tigerharen
www.tigerharen.org
Kontakt: info@tigerharen.org