Råd för eftervård av kastrerad honkatt

Din katt har idag blivit kastrerad, id-märkt och vaccinerad. Hon har varit sövd och ska få vakna upp i en lugn, trygg och ren miljö utan andra katter. Hon bör vara inomhus i minst tio dagar för optimal läkning och minskad infektionsrisk. Eftersom katten har varit i narkos är det också olämpligt att av det skälet släppa ut henne då hon är trött, har minskad reaktionsförmåga, etc.
Om möjligt ha koll på operationssåret; det får svullna något och kännas hårt och det är normalt att det är lite rosa, men det ska inte vätska mycket, komma var ur det, vara rött eller väldigt varmt då det är tecken på infektion. Det ska inte heller blöda från såret (några droppar blod är okej).

Katten är sydd med stygn som inte behöver tas bort utan de försvinner av sig själva. Om katten slickar mycket på operationssåret kan det vara behövligt med en tratt. Katten tillför mycket bakterier till såret genom att tvätta på det. Om katten har kattungar försök undvika att de kan dia/ditrampa eftersom det har negativ inverkan på sårläkning/sårhygien.

Katten har fått smärtstillande och antiinflammatoriskt idag och den givan har verkan i 24 timmar. Du ska sedan fortsätta ge ett preparat som heter Metacam i tre dagar för god smärtlindring. Du har fått ett recept/medicin uppdragen i sprutor till henne. Ge detta med början i morgon vid samma tid som katten opererades och därefter en gång dagligen vid samma tidpunkt. Ge det direkt i munnen med hjälp av medföljande spruta eller lägg medicinen på mat som du säkert vet att katten äter upp och se till att bara just den aktuella katten äter av maten. Katter kan i ovanliga fall bli lösa i magen eller kräkas av Metacam, händer detta din katt så sluta ge medicinen.

Din katt har blivit id-märkt i örat med hjälp av en tatuering med ett individuellt nummer. Tatueringsfärgen ska torka och trilla av utav sig själv, försök inte tvätta bort den. Du har fått en blankett från Svenska Kennelklubben och en från kattförbundet Sverak som du ska fylla i och skicka in för att registrera katten med sitt id-nummer i två nationella register. Försvinner din katt och blir upphittad finns det en chans att man kan spåra den hem till dig. Kattens id-nummer finns också nedtecknat i kattens vaccinationsintyg samt i vårt journalsystem.

Din katt har också blivit vaccinerad mot kattsnuva och kattpest. Är det första gången din katt blir vaccinerad ska du vaccinera den igen om 3-4 veckor efter dagens datum. I annat fall ska katten vaccineras igen om ett år, med fortsatt revaccinering årligen.

Ge mat först när du märker att katten är ordentligt vaken (kastrerades katten vid lunch är det lagom till kvällen). Ge då en liten portion, gärna mjukmat eller annan lättäten mat. Eftersom katten varit fastande är det bra för magen att sättas igång med en mindre mängd mat. Vatten kan ges ett par timmar efter att katten vaknat förutsatt att katten verkar pigg.

Katters ämnesomsättning förändras vid kastration. Det innebär att kastrerade katter har lättare att gå upp i vikt. Var noga med att inte ge din katt för mycket eller för energirik mat, övervikt är en hälsorisk för katter med följdsjukdomar såsom diabetes, utslitna leder, hjärt- och lungsjukdomar, leversjukdomar, cancer, förstoppning och förkortad livslängd.