Råd för eftervård av kastrerad hankatt

Din katt har idag blivit kastrerad, id-märkt och vaccinerad. Han har varit sövd och ska få vakna upp i en lugn, trygg och ren miljö utan andra katter. Han bör vara inomhus i minst fyra dagar för optimal läkning och minskad infektionsrisk. Eftersom katten har varit i narkos är det också olämpligt att av det skälet släppa ut honom då hann är trött, har minskad reaktionsförmåga, etc.
Om möjligt ha koll på operationssåret; det får svullna något och kännas hårt, men det ska inte vätska mycket eller komma var ur det då det är tecken på infektion. Det ska inte heller blöda från såret (några droppar blod är okej).

Katten är inte sydd och det finns alltså inga stygn som behöver tas. Om katten slickar mycket på operationssåret kan det vara behövligt med en tratt. Katten tillför mycket bakterier till såret genom att tvätta på det.

Din katt har blivit id-märkt i örat med hjälp av en tatuering med ett individuellt nummer. Tatueringsfärgen ska torka och trilla av utav sig själv, försök inte tvätta bort den. Du har fått en blankett från Svenska Kennelklubben samt en från kattförbundet Sverak som du ska fylla i och skicka in för att registrera katten med sitt id-nummer i två olika nationella register. Försvinner din katt och blir upphittad finns det en chans att man kan spåra den hem till dig. Kattens id.nummer finns också nedtecknat i kattens vaccinationsintyg samt i vårt journalsystem.

Din katt har också blivit vaccinerad mot kattsnuva och kattpest. Är det första gången din katt blir vaccinerad ska du vaccinera den igen om 3-4 veckor efter dagens datum. I annat fall ska katten vaccineras igen om ett år, med fortsatt revaccinering årligen.

Ge mat först när du märker att katten är ordentligt vaken (kastrerades katten vid lunch är det lagom till kvällen). Ge då en liten portion, gärna mjukmat eller annan lättäten mat. Eftersom katten varit fastande är det bra för magen att sättas igång med en mindre mängd mat. Vatten kan ges ett par timmar efter att katten vaknat förutsatt att katten verkar pigg.

Katters ämnesomsättning förändras vid kastration. Det innebär att kastrerade katter har lättare att gå upp i vikt. Var noga med att inte ge din katt för mycket eller för energirik mat, övervikt är en hälsorisk för katter med följdsjukdomar såsom diabetes, utslitna leder, hjärt- och lungsjukdomar, leversjukdomar, cancer, förstoppning och förkortad livslängd.